2004 har startat med att vi förlorat två stora titanicprofiler. Så är det dock för oss Titanicintresserade. De flesta som är relaterade till Titanic är idag mycket gamla så det är inte konstigt att man ständigt får läsa om att någon Titanicrelaterad har avlidit. George Tulloch 1944 - 2004Den 31 januari avled George Tulloch i cancer. Han var mycket känd och omtyckt i Titanicvärlden. George ville att så många föremål som möjligt ska bärgas från Titanic. Han var ledare för RMS Titanic INC (företaget som har ensamma rättigheter till att bärga föremål från Titanic) fram till 1999. Geroge Tulloch ville ta upp så mycket som möjligt för att Titanics historia skulle levare vidare. Detta var ett uppdrag som han ansåg var mycket viktigt. Geroge Tulloch, känd Titanicbärgare.
George Tulloch ledde flera lyckade expeditioner till vraket och var bland annat med att
bärga "the big piece" och Titanics ångvisslor. Mot slutet av sitt liv kämpade Tulloch mot cancer och
önskan att de tusentals föremål som bärgats från Titanic skulle få återkomma till Belfast. Där ville
han att de ska visas upp på ett permanent museum. William McQuitty 1905 - 2004
Den 5 februari 2004 avled William McQuitty. Han var född i Belfast. Som 7-åring såg han Titanic
byggas nere vid Harland & Wolff. Han var också med när fartyget sjösattes vilket han berättar om i dokumentären Titanic: End of an Era.
Där säger han att det såg ut som att hela världen omkring honom förflyttade sig när han såg det enorma fartyget glida ut i vattnet. William McQuitty mot slutet av sitt liv.
När Walter Lords succébok "En Natt Att Minnas" skulle filmas 1958 var
McQuitty producent. Hans egna vittnesskildringar var till stor tillgång och filmen blev en stor succé.
Många av Titanicexperterna på Encyclopedia-Titanicas diskussionsforum anser
att hans Titanicfilm är bättre än James Camerons. William McQuitty har skrivit en bok om sitt eget liv
"A Life to Remember" som bland annat innehåller det han minns av Titanic och om inspelningen av filmen. Intervjuer med honom finns bland annat att se i dokumentärerna: "Titanic End of an Era (1998), Titanic: Secrets Revealed (1998)" och "Beyond Titanic (1998)". |