a
herr HÅKAN Mauritz BJÖRNSTRÖM-STEFFANSSON



SWE
1:a klass 28 år

Yrke: Affärsman
Född: 1883-11-09 Österfärnebo, Gästrikland, Sverige
Far: Erik Samuel Steffansson (f.1849 Sunnemo, Värmland)
Mor: Berta Maria Björnström (f.1852 Uleåborg, Österbotten, Finland)
Bosatt: Stockholm, Uppland, Sverige
Biljett: 110564 Pris: £26 11s
Hytt: C-52? (kan ha delat hytt med Hugh Woolner)
Destination: New York City, New York, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt D
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1962-05-21 USA
Begravd: 1962-05-25 Simsbury, Hartford, Connecticut, USA


Noteringar

Håkans far var en pionjär inom den svenska massaindustrin. Håkan själv studerade vid Tekniska Högskolan i Stockholm till kemisk ingenjör och började sedan arbeta för Rydö bruks sulfatfabriker.

1909 flyttade han till Washington som svenska statens exportstipendiat och ägnade sig åt massaförsäljning och tomtinvesteringar. Inom bara ett par år var han en förmögen man. Han anges också ha varit Sveriges militärattaché på ambassaden i Washington, men det kändes han inte vid och bad i en intervju att reportern skulle "kraftfullt förneka ryktena" som spreds i de amerikanska tidningarna om detta.

Ombord på Titanic så är det möjligt att han delade hytt C-52 med Hugh Woolner.

På kvällen den 14:e april satt Håkan i rökrummet på A-däck tillsammans med bland annat Hugh Woolner. Det var ett stort antal gentlemän ur första klass som befann sig där. Damerna hade gått till sina hytter medan herrarna dröjde sig kvar en stund. Några pratade politik och gamla minnen och någon läste. Håkan drack varmt citronvatten, medan Hugh hade en varm toddy på whisky och vatten. En kortlek kom fram och man började spela bridge. När stöten kom var den inte särskilt kraftigt men tydligt märkbar och några gav sig iväg för att se vad som stod på. Håkan brydde sig inte om det utan fortsatte dricka sitt citronvatten. Kamraten Hugh gick dock ut på däck och såg isberget just innan det försvann i mörkret. Inget verkade dock vara fel och han gick strax tillbaka in till Håkan och de andra. Lite senare hade de just delat ut korten för en ny omgång då en av officerarna dök upp och bad dem sätta på sig livbältena. "Vi har besvärligheter att vänta", sade han.

Ute på däck förde han Sigrid Lindström till en livbåt (nr 6) och hjälpte till lite överallt eftersom han var van att hitta i utrymmena för första klass.  Han och flera andra försökte förgäves övertala mrs Straus att kliva i livbåt 8 och därefter hjälpte han och Hugh Woolner mrs Candee i livbåt 6. Ännu senare lockades de båda till livbåt C av pistolskotten som avfyrades av purser McElroy då två män med våld försökte tränga sig i båten. Håkan och Hugh hjälpte till att dra de skyldiga därifrån så att bemanningen kunde fortsätta under ordnade former.

När livbåt D, den allra sista livbåten som sänktes ner (intakt), började firas nedåt stod de båda vid relingen rakt nedanför den. Klockan var nu omkring 2 på natten. De hade haft fullt upp hela natten, befann sig nu på A-däck och försökte hitta någon mer person att hjälpa, men de var helt ensamma där. Lampljuset började svikta och Hugh sade: "Det här börjar bli ett otrevligt ställe." De gick därifrån och föröver tills de fick vatten runt benen så att de hoppade upp på relingen. Tre meter därifrån gled nu livbåt D förbi. De såg sin chans. "Vi hoppar!" ropade Hugh. "Det finns gott om plats i fören!" Håkan hoppade först och Hugh kom alldeles efter. Just då de kommit ombord nådde båten vattenytan och de började ro bort. Bredvid dem på däck hade Erik Lind stått, men antingen missade han båt D eller så försökte han inte alls komma i den. Håkan såg honom just som han själv hoppade, och efter det var det inte någon annan som såg honom igen.

Under resan till New York ombord på Carpathia organiserade Håkan och några andra överlevande en kommitté för att hedra kapten Rostron och besättningen. De skulle förära kaptenen med en silverpokal med inskription på och alla 320 medlemmar av besättningen skulle få medaljer.

1917 gifte Håkan sig med Mary Pinchot Eno, som han enligt sin dödsruna blivit presenterad för av mrs Candee, som han hade hjälpt i Titanics livbåt nr 6. De fick inga barn och Mary dog 1953 (se dödsannons nedan).

Håkan gick i pension på 1930-talet och när han dog av en stroke den 21 maj 1962 lämnade han efter sig den förmögenhet han skapat sig i sin ungdom. Han begravdes den 25 maj på Simsbury Center Cemetery i Simsbury, Connecticut.

Hans hem i New York, på 57th Street, var ett av de få privatägda huset kvar på Manhattan. Han sörjdes av sin syster (mrs J. H. Douglas Webster i London) och en brorson vid namn Thord B. Steffanson. Denne hade bosatt sig i New York och fick ärva en stor del av Håkans förmögenhet. Han dog 1977, 68 år gammal.


Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Bjornstrom, Stefanson 28 Man Ogift Diplomat;
Nationalitet: Svensk; Ras: Skandinavisk;
Senast bosatt: Sverige, Stockholm;
Närmaste släkting: bror löjtn. Bjornstrom, Rudr., Sverige;
Slutlig destination: Ny, New York;
Biljett till slutdestination: Nej;
Resan betald av: Själv;
Äger minst $50.00: förlorade i havet;
Varit i USA tidigare: Ja, 1911, New York;
Ska till: Hotel Gotham, New York;
Ej varit i fängelse tidigare, är ej polygamist, är ej anarkist;
Kommer inte på grund av erbjudet arbete;
Hälsa: God; Deformerad: Nej; Längd: 183 cm (6'), Hy: mörk;
Hår: Brunt; Ögon: Bruna; Identifierande märken: Inga;
Född i: Sverige.


Mary Steffanssons dödsannons

"Mrs Mary Eno Steffansson avled i går kväll i sitt hem, 56 East Fifty-seventh Street, efter en flera månader lång sjukdom. Hon blev 71 år gammal.
   Mrs Steffanson, dotter till avlidne John Chester Eno, var hustru till Hokan B. Steffanson, som var aktiv i pappersmasse- och fastighetsindustrin innan han pensionerades för tjugo år sedan. Hennes far hade sysselsatt sig med finansiering och byggande av kanadensiska järnvägar.
   Som ivrig anhängare av musik hjälpte mrs Steffanson unga artister att utveckla sina karriärer. Hon var medlem av Philharmonic-Symphony Society i fyrtio år och medlem av dess styrelse under de första trettio åren. Hon tillhörde Daughters of the American Revolution, Colonial Dames och the Colony Club.
   Förutom sin make efterlämnar hon en syster, mrs William Leon Grave i Pasadena, Californien."

The New York Times, måndag 14 december 1953


Håkans dödsannons

"Hokan Bjornstrom Steffanson, en finansman, avled på måndagsnatten på Doctor's Hospital efter en längre tids sjukdom. Han blev 78 år gammal och bodde på 56 East Fifty-seventh Street.
   Mr Steffanson var en av de överlevande från Titanics undergång i Nordatlanten 1912, som krävde 1.517 liv.
   Han föddes den 9 november 1883 i Österfärnebo, Sverige. Hans far, Erik Samuel Steffanson, var en pionjär inom den svenska massaindustrin, och när Hokan Steffanson kom till New York 1909 trädde även han in i trämassaindustrin. Han var en kemisk ingenjörsstudent på Tekniska Högskolan i Stockholm.
   Mr Steffanson ägde en ansenlig mängd fastiheter i området vid Park Avenue innan den omfattande utveck-
lingen av lägenhetshus och hotell. På 1920-talet invest-
erade han i kanadensisk pappers- och massaindustri.
   Han gifte sig med miss Mary Pinchot Eno 1917. De blev presenterade för varandra av mrs Churchill Candee från Washington, en Titanicpassagerare som han hade hjälpt att rädda. Mrs Steffanson dog i 1953. Paret hade inga barn.
   1960 grundade mr Steffanson fonder vid Uppsala Universitet i Sverige och vid Svensk-Amerikanska stiftelsen i Stockholm. Han grundade också andra fonder för svenska studenter vid Yales universitet och stödde Swedish Historical Museum i Philadelphia.
   Mr Steffanson var en kommendör av första klassen i svenska kungliga Vasaorden.
   Han var medlem i Metropolitan Club, the Long Island Country Club, the Travelers Club och the St. Could Country Club of Paris samt klubben Sällskapet i Stockholm. Han ägde ett hem i Ruda, Sverige.
   Han efterlämnar en syster, mrs J.H. Douglas i London.
   Begravningsceremonin hålls i St. Bartholomew's Protestant Episcopal Church, Park Avenue at Fifty-first Street, klockan 10:00 på fredag."

The New York Times, onsdag 23 maj 1962

Källor:
Encyclopedia Titanica
Immigrant Ships Transcribers Guild
Stockholms stadsarkiv: Rotemansarkivet
Sveriges befolkning 1880 (cd-rom)
Sveriges befolkning 1890 (cd-rom)
Sveriges befolkning 1900 (cd-rom)
Sveriges dödbok 1901-2009 (cd-rom)
Titanic (Claes-Göran Wetterholm,
1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanics undergång - En natt att minnas (Walter Lord, 1998, ISBN 91-37-11354-2)



© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan