M/S JAN HEVELIUS



Storlek: 125 m lång, 17 m bred
Hastighet: 16,75 knop
Maskineri: Fyra 10-cyl, Sulzer 10 AL 25/30 dieslar
Byggare: Trosvik Verksted, Brevik, Norge
Antal Passagerare: 36.
Antal lastplatser: 790 m, 18 långtradare, 30 trailers, 36 godsvagnar
Spårlängd: 400 meter på 4 spår.




Ett fartyg med otur

Den polska stavningen för fartygets namn var M/S Jan Heweliusz. I Sverige har det kommit att bli känt som Jan Hevelius eller Jan Havereliutz på grund av de många olyckorna som hon hann vara med om. Fartyget levererades i juli år 1977 till Polskie Linie Oceancizne i Gdynia, Polen. Precis som systerfartyget Mikolaj Kopernik skulle hon användas på sträckan Swinoujscie - Ystad med syftet att frakta motortrafik mellan Polen och Sverige. Jan Hevelius var speciellt inriktad på att frakta lastbilar och tåg. Hon var inget passagerarfartyg utan kunde endast ta emot 36 passagerare i 36 små hytter. Fartygets jungfrutur skedde i juli 1977.

Jan Hevelius
Systerfartyget Mikolaj Kopernik.
Vykort från Peter Asklanders samling © www.faktaomfartyg.com


Den första olyckan

Bara en månad efter jungfruturen krockade Jan Hevelius med kajen i Swinoujscie och rev upp ett ca 10 meter stort hål i skrovet. Nästa olycka skedde i mars 1978 när fartyget fick 45 graders slagsida på grund av fellastning, men denna gången gick det att räta upp henne igen. I december 1981 fastnade den aktre rampen då fartyget skulle lägga till i hamnen. Fyra månader senare, mars 1982, fick Jan Hevelius maskinhaveri ute till havs.


Dessa bilder är tagna av min farfar Ivar Jönsson i augusti 1982 i Ystads hamn efter
att fartyget hade kantrat. Klicka på bilderna för förstoring. © Mikael L.

Fem månader senare var det dags igen. Den 19 augusti 1982 kantrade Jan Hevelius i Ystads hamn. 7 vagnar med cement skulle lastas ombord, men lasten placerades dåligt och fartyget började kantra. Det gjordes ett försök att få fartyget på rätt köl genom att trimma det med fartygets trimtankar, men långtradarna ombord hade då börjat glida och Jan Hevelius kantrade med kommandobryggan mot kajen. Tre besättningsmän skadades under denna olycka. Efter några dagar kunde Jan Hevelius rätas upp igen och fartyget bogserades till ett varv för reparation. Det tog tre månader innan reparationerna var färdiga och hon kunde återgå i tjänst.

Jan Hevelius
Jan Hevelius kantrade och fick repareras.
© Foto Per Jensen - www.faktaomfartyg.com

Två dagar efter att reparationen var färdig det dags igen. Fartyget krockade med piren i Ystad och fyra små hål revs upp. I januari två månader senare välte två långtradare som var dåligt surrade. Besättningsmännen fick kämpa för att stabilisera fartyget.

Sedan klarade sig Jan Hevelius i tre och ett halvt år innan det var dags för nästa olycka. Den 8 september 1986 började det brinna i ett kulaggregat på en långtradare som var lastad ombord. Elden spred sig till fem andra långtradare. 23 passagerare och vissa besättningsmän fick sätta sig i livbåtarna under tiden som elden släcktes. Fartyget fick sedan återigen uppsöka varv för reparation.

Jan Hevelius
Jan Hevelius. Fartyget med mycket otur

Nästa olycka skedde i januari 1987 då Jan Hevelius krockade med en tullkryssare i Ystad och hon fick åter genomgå reparationer.



Katastrofen

Sedan flöt det på i 6 år innan det var dags för Jan Hevelius hemska slut. Den 13 januari 1993 lämnade Jan Hevelius hamnen i Swinoujscie, Polen klockan 23:30. Ombord fanns 34 passagerare, 29 besättningsmän, 29 långtradare och 10 godsvagnar. Under natten blåste det upp till storm. Klockan 03:28 sände Jan Hevelius ut ett radioanrop att de hade problem med lasten. Klockan 04:35 hade fartyget 30 graders slagsida och passagerna beordras till räddningsstationerna. Samtidigt försökte kaptenen gå mot land i Arkona för att ankra upp. Genom att sätta fartyget på grund hoppades kaptenen kunna rädda det precis på samma sätt som kaptenen på Britannic hade försökt när det fartyget sjönk 77 år tidigare. Klockan 04:37 sände Jan Hevelius ut nödsignaler om omedelbar assistans. 04:45 sände Jan Hevelius ut "mayday". Fartyget hade då 70 graders slagsida. 05:15 närmade sig färjorna NIEBOROW samt systerfartyget MIKOLAJ KOPERNIK platsen. 05:27 anropade Jan Hevelius ett sista mayday. Strax därefter försvinner fartyget från radarskärmarna. 05:50 Slår JAN HEWELIUSZ runt och vänder kölen uppåt.

Jan Hevelius sjunker
Jan Hevelius slår runt och sjunker - © http://www.sea-rescue.de.

Jan Hevelius flöt sedan upp och ner i flera dagar i ganska lugnt väder innan hon sjönk en vecka senare. 54 personer omkom varav 6 var svenskar. Fartyget ligger idag på babords sida strax utanför ön Rügen i Tyskland. Det är idag ett populärt mål för dykare då det endast ligger på ett djup av mellan 10-26 meter. Många försök har gjorts för att hitta alla de omkomna, men det saknas fortfarande 14 personer varav 5 svenskar.

Jan Heweliusz vrak
Jan Heweliusz vrak. © Artur Becker - http://www.artur-becker.de

En korrekt haveriutredning har aldrig gjorts och sommaren 2002 drog processen för en kompletterande utredning åter igång. Denna gång i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det är de polska änkorna efter drunknade sjömän och passagerare som kräver en ny eller kompletterande utredning. Enligt nya teorier var det inte lasten som sänkte fartyget utan fartyget blåste helt enkelt omkull. Dykare som har besökt fartyget har observerat att lasten fortfarande sitter fastsurrad inuti vraket.

Jan Heweliusz 1611-1687
Jan Heweliusz 1611-1687.


Vem var Jan Heweliusz

Jan Heweliusz eller Johannes Hevelius som han egentligen hette var en polsk astronom som levde 1611-1687. Han upptäckte 4 kometer och observerade fläckar på solen. Jan Heweliusz studerade dessutom planeten Saturnus olika faser. Mest känd är Jan Heweliusz för sina observationer av månen. 1664 blev han medlem i London Royal Society. Han byggde ett eget observatorium och gav ut boken Selenographia (1647) som innehöll detaljrika bilder av månen. Som tack för hans jobb arbete döptes en krater på månen till just Jan Heweliusz.




Bilder från Jan Heweliusz vrak. Publicerade enligt tillstånd. Klicka för förstoring.
© Artur Becker - http://www.artur-becker.de.


Jan Heweliusz vrak idag. Överdäcket är förstört. © http://www.tauchsportservice.de.



Den tredje är från lastbilen "Erwin" © Jan Else - http://www.tauchsportservice.de




Rekommenderade filmer


Ghost Ship
En grupp bärgare försörjer sig på att finna förlista skepp för att bogsera dem och sedan hämta ut hittelön eller sälja dem. När en pilot plötsligt dyker upp och säger sig ha sett ett övergivet skepp så ger de sig iväg på jakt. De finner ett skepp som varit borta i över 40 år, och det flyter än. Men detta är inte ett vanligt skepp, vilket de snart får erfara. Spännande spökfilm som utspelar sig på ett fartyg som ska föreställa Andrea Doria.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen på Discshop.





Poseidon Adventure
Oscarsnominerad katastroffilm med Gene Hackman i huvudrollen. På nyårsafton råkar världens största lyxkryssare Poseidon ut för en tsunami. Fartyget hamnar på fel köl och sjunker långsamt. Ett antal passagerare försöker desperat finna en väg ut. En spännande film med ett sjunkande fartyg i handlingen. Orginalet är från 1972, men 2006 kom det en nyinspelning.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen.




Hade du hört talas om Jan Hevelius före du läste här?



Se resultat





Vill du diskutera Jan Hevelius så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)




Länkar
Tauchsportservice Postdam - Högkvalité bilder/videoklipp från vraket.
Faktaomfartyg - Färjor och RoRo fartyg. b.la. Jan Hevelius systerfartyg.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan