Den danska Titanicöverlevaren Carla Andersen Jensen
Titanicudstilling i København
Titanic The Exhibition åbner på historisk dato
Klicka här för svensk version
På søndag den 10. april 2011 åbner for første gang den internationale udstillingen Titanic The Exhibition om verdens mest berømte skibskatastrofe i Danmark. Titanic er fortællingen om det store skibsforlis, samt mødet med udvalgte menneskeskæbner som var ombord på luksuslineren. Gæsterne kan bl.a. lytte til båndoptagelse med en af de to danskere som overlevede forliset. Udstillingen der taler til hjertet kan ses på H.C. Andersen Slottet i Tivoli frem til den 30. december.
Åbningsdatoen er bestemt ikke tilfældig, da den 10. april også er 99-årsdagen for at det synkefri skib forlod kajen i Southampton for at møde sin tragiske skæbne. Helt så galt går det næppe i H.C. Andersen Slottet som huser udstillingen.
Titanic The Exhibition bjuder på en unik inblick i livet ombord på det legendariska fartyget och besökaren får till exempel uppleva återskapade interiörer, brev från omkomna och se ovärderliga originalföremål från det förlista skeppet, men även möta vissa människor som fanns ombord på ångaren för 99 år sedan. Vid ingången får man som besökare en mp3-spelare som guidar genom utställningen. Man kan välj språk, bland annat svenska.
Alle sanser tages i brug
Ved indgangen får de besøgende udleveret en mp3-afspiller, som guider en rundt i udstillingen. Flere steder undervejs er der audio- og videopræsentationer, hvor det ikke er svært at lade sig bevæge og leve sig med i de sidste timer inden skibet sank mod havets bund.
Udstillingen for skibsforliset giver et sjældent indblik i en række af menneskeskæbner, som var ombord på Titanic, da det berømte skib sank natten mellem 14. og 15. april 1912. Udstillingen byder på et unikt kig ind i, hvordan det var at være ombord på det forliste skib, og besøgende vil f.eks. opleve genskabte suiter, breve fra de omkomne og uerstattelige originale effekter fra det forliste skib. Den spanske udstilling, der tidligere har været vist flere steder i Europa og har været set af mere end 1.250.000 betalende gæster.
.
Bevægende historier
Blandt de mange rørende beretninger i udstillingen finder man beretningen om et svensk ægtepar, for hvem det ikke lykkedes at komme med i en redningsbåd fra Titanic. Ægteparret springer i vandet og svømmer ud til den vandfyldte redningsbåd. Manden kommer om bord, hvorimod hans kone er blevet for afkræftet af minutterne i det iskolde vand. De ombordværende forsøger at holde fast på hendes hånd, men hun må slippe grebet og synker i dybet. Manden er så svag, at han dør i redningsbåden. Da redningsbåden senere tages ombord i Oceanic, finder man konens vielsesring, som var faldet ned i bunden. Ringen kan ses på udstillingen. Redningsbåden, som de søgte ly i var i øvrigt konstrueret af danskeren kaptajn Valdemar Engelhardt.
Ny Dansk sektion åbner
I forbindelse med udstillingen bliver der et område, hvor fortællingen om nogle af de 14 danskere som var ombord kan ses. Kun to overlevede skibsforliset. Den ene, Jenny Hansen, bosatte sig i Amerika. Den anden var 19 årige Karla Nielsine Christine Andersen fra Fyn, som havde betalt godt 7 pund for at krydse Atlanten. Det siges om hende, at hun aldrig senere sov natten mellem den 14. og 15. april. Hun blev oppe og havde den natkjole, hun bar den 14. april 1912, liggende fremme på sofabordet. Siden blev hun i 1980 begravet iført natkjolen. På udstillingen kan de besøgende dels se billeder af Karla samt høre hende fortælle, da det er lykkedes at få fat i et enestående DR interview med hende, hvor hun beretter om natten, hvor hun hendes forlovede og drømmen om Amerika gik ned med Titanic. På selve åbningsdagen vil hendes oldebarn være til stede og se nogle af de ting som danskere med relation til Titanic har udlånt til udstillingen. F.eks. en uvurderlig skillingevise, en dansk konstrueret redningsbåd og gamle forsider fra f.eks. Familiejournalen med fotos af danskere som var ombord.
Se filmen Länk på Youtube
Priser, se: Länk till utställningen
Pressvisningen sker den 7 april klockan 11.00, då det finns möjlighet att se utställningen och träffa Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm. Vi är tacksamma om du/ni anmäler deltagande till oss.
Med vänliga hälsningar
Tivoli
Mikkel Pedersen, pressemedarbejder
|