a
fru HELGA Elisabeth HIRVONENFIN
3:e klass 22 år

Född: 1890-01-02 Salo, Finland
Far: Karl August Lindqvist
Mor: Elisabeth Vik
Bosatt: till 1912 Dalsbruk, Dragsfjärd, Finland
          från 1912 USA (se mer under Noteringar)
Biljett: 3101298 Pris: £12 5s 9d
Hytt: akterut tillsammans med dottern Hildur, Anna Turja, Hedvig Turkula, Sofia Laitinen samt Katriina och Maria Jussila
Destination: Monessen, Pennsylvania, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt 15
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1961-05-17 Cato, New York, USA
Begravd: maj 1961 Union Hill Cemetary, Cato

Medresenärer:
Hildur Hirvonen (dotter)
Eino Lindqvist (bror)
August Abrahamsson (vän)


Noteringar

Gift med stålverksarbetaren Eric Aleksanteri Hirvonen som redan bodde i Amerika, på 400 Motheral Street, Monessen, Pennsylvania. Han hade rest dit året innan och kommit till New York med Lusitania den 3 november 1911  och fick arbete i stålindustrin i Monessen. I olika finska källor anges hans namn Aleksanteri, medan han i dödsannonsen (se nedan) kallas Eric. Gissningsvis bytte han namn när han kom till Amerika, som så många andra immigranter gjorde. Helga och dottern Hildur var på väg för att förena sig med honom. Eric var en liten, bara 165 cm lång, men stilig man med brunt hår och blå ögon, precis som Helga själv. Han arbetade som "screw boy" på vals(?) nr 8 på fabriken American Sheet & Tin (plåt och bleck/tenn-tillverkning).
   Med sig på resan hade de också Helgas bror Eino samt vännen August Abrahamsson, som också kom från Dalsbruk.

Den 3 april 1912 lämnade skeppet Polaris hamnen i Hangö i Finland och med sig hade hon Helga, resesällskapet och flera andra finländare som nu lade sitt hemland bakom sig och for via Köpenhamn till Hull. Helga hade betalat 230 finska mark för resan till Amerika. Hon skrev ett vykort föreställande Titanic medan hon var i Southampton, och de där hemma i Dalsbruk trodde länge att hon och dottern omkommit i katastrofen.

Ombord på Titanic delade de enligt tidningen Uusi Suometar hytt med Anna Turja, Sofia Laitinen, Hedvig Turkula samt Katriina och Maria Jussila.
   Brodern Eino, som väcktes av vännen August Abrahamsson efter kollisionen, tog sig tillsammans med denne lugnt och sansat till den aktre delen av skeppet. Eino hittade inte systern i hytten utan, efter lite letande, ensam i en korridor, på gränsen till hysteri. Hon hade lämnat Hildur sovandes i kojen eftersom hon inte ville störa henne om de ändå skulle dö allihop. Eino gick tillbaka till hytten och svepte in Hildur i en filt. Sedan klättrade han med flickan i ena armen och Helga krampaktigt fasthållandes i hans rock uppför två järnlejdare. På vägen såg de en mor som försökte få livbälten på alla sina barn, som Eino uppskattade till sju stycken, och han frågade om de hade något över, men det hade de inte.
   Eino såg till att Helga och Hildur kom i en livbåt (troligen 15 enligt Encyclopedia Titanica, troligen 16 enligt Wetterholm), men knuffades bort när han själv försökte komma med i den.
      Helga fick syn på Maija Panula medan hon väntade på att komma iväg och sade: "En av de sista personer jag såg innan jag for iväg var mrs John Panula. Jag kände henne väl. Hon var så förvirrad att, stackars kvinna, hon knappt visste vart hon skulle vända sig. Hon var en av de sista att komma upp på däck. Jag antar att hon försökte samla ihop sin familj. Ingen av dem kom undan."

Efter katastrofen skickades ett telegram till Eric där man meddelade att hans hustru och dotter blivit räddade. Han hade bara vetat att de var på väg, inte att de reste med Titanic, förrän han fick telegrammet. Han skyndade sig genast till New York och mötte sin hustru och dotter på det sjukhus de vårdades på för påfrestningarna och chocken de utsatts för. De bosatte sig permanent i USA.

Helga reste tillbaka till Finland på besök flera gånger; hon och Hildur kom hem från ett sådant besök den 4 december med "Frederick VIII" och destinationen angavs då 464 Motheral Avenue, Monessen, Pennsylvania.
   1917 flyttade familjen till Syracuse, New York.
   1920 var familjen bosatt på 7633 Roslyn Street, Pennsylvania.
   1924 åkte hon återigen på besök till Finland och kom tillbaka på "Stock- holm" den 22 oktober. Nu var destinationsadressen 139 Hayden Avenue, Syracuse, New York. Eric arbetade på Halcomb stålverk i Syracuse, liksom Helgas bror Eino.
   1936 flyttade de till Victory.

Några år efter Helgas död begick Eric självmord.
(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)

Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Hirvonen, Helga 22 Kvinna Gift Hemmafru;
Nationalitet: Finland; Ras: Finsk;
Senast bosatt: Finland, Dalhsbruk;
Närmaste släkting: Föräldrar: Carl och Eliz Lindquist, Dalhsbruk, Finland;
Slutlig destination: Pa, Monessen;
Ska till: Make: Erick Hirvonen, 400 Motheral Ave, Monessen, Pa;
Född i: Finland.


I kolumnen för sysselsättning är 7-113119 No c/a-505-3 3.16.39 skrivet. Detta har att göra med ansökning av medborgarskap. No c/a betyder att det inte fanns något certifikat för ankomst, och därför användes en blankett kallad 505. Datumet var 16 mars 1939.


Dödsannonser


Mrs Hirvonen, en av de överlevande från Titanic, dör

Mrs Helga E. Hirvonen, en överlevande från katastrofen med Titanic år 1912, dog igår i sitt hem i Cato efter en lång tids sjukdom. Mrs Hirvonen och hennes 2 år gamla dotter kom till Amerika med Titanic. Båda räddades efter att fartyget gick på ett isberg i dimma. Mrs Hirvonen tros ha varit den sista överlevande. Katastrofen krävde mer är 1 517 mönniskoliv, mindre än 700 räddades.
   Hennes dotter, miss Hildur E. Hirvonen dog 1956.
   Mrs Hirvonen kom ursprungligen från Finland men bodde i 25 år i Cato. Hon bodde i Syracuse flera år innan hon flyttade till Cato.
   Hon efterlämnar sin make, Eric Hirvonen; en bror Martin Lindquist i Windsor, Ont., Canada, och en syster, Lydia i Finland.
   Gudstjänst äger rum kl. 14:00 i morgon i Millard Mott Funeral Home i Cato. Pastor Dwight Hill leder den. Begravningen sker i Union Hill Cemetery. Vänner kan besöka mellan kl. 14 och 16 samt 19 och 21 idag på begravningsbyrån.
The Post Standard, 19 maj 1961

-----------------------------------------------------------------------

TITANICS SISTA ÖVERLEVANDE DÖD

CATO (New York) - Mes Helga Hirvonien [sic], som hävdade att hon var den sista räddade från 1912 års Titanictragedi, avled i Cato, 72 år gammal.
   Hon och hennes baby skulle förena sig med maken i Amerika när Titanic gick på ett isberg som rev upp hennes skrov och skeppet sjönk.

Libération, söndag 20 maj 1961Eric Aleksanteri Hirvonen: dödsannons

Jordfästning av Eric A. Hirvonen, 77, tidigare boende på Pople Road, Victory, vars död i tisdags avgjordes vara självmord, sker kl. 14:00 på Jewell Funeral Home, Cato. Pastor Oscar J. Jelsma håller den. Begravning sker på Cato Union Hill Cemetery.
   Född i Finland immigrerade mr Hirvonen 1911 och bodde i Syracure innan han flyttade till Victory 1936. Han var tidigare anställd av Sanderson-Halcomb Steel Works.
   Mr Hirvonens framlidna maka Helga och hans framlidna dotter Hildur fanns bland de få överlevande efter undergången av Titanic, som träffade ett isberg på Atlanten i april 1912. De två kvinnorna var på väg för att förena sig med mr Hirvonen här.
Mr Hirvonen efterlämnar en brorsdotter/systerdotter, mrs Alta Larson i Buffalo.
   Vänner kan besöka mellan kl. 14 och 16 samt 19 och 21 på torsdag.

The Post Standard, 19 mars 1964


Eric Aleksanteri Hirvonen: dödsnotis

En 77 år gammal boende på Cato Hotel hittades död på sitt rum i tisdags av hotellägaren Harold Bishop.
   Eric A Hirvonen, 77, ursprungligen från Martville, fastslogs död på grund av hängning av Cayuga Countys undersökningsdoma-
re dr Normann L. Woodford och vice undersökningsdomare dr Omer Poirier. De utfärdade en självmordsdom.
   Bishop gick till rummet efter att mr Hirvonen inte dykt upp för sin vanliga eftermiddagsdiskussion med en vän.
   Kroppen sändes till Jewell Funeral Home.
   Efterlevande är en brorsdotter/systerdotter, mrs Henry Larson i Buffalo.
   Jordfästning kommer att ske vid Jewell Funeral Home i Cato. Begravningen sker på Cato Union Hill Cemetery.

Okänd tidning, 3 november 1964


Notera skillnaden i datum på ovanstående två dödsnotiser, samt att brors/systerdotterns namn är olika.


Källor:
Encyclopedia Titanica
Immigrant Ships Transcribers Guild
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanic Passengers (webplatsens innehåll finns ej längre)
Turun Sanomat arkiv


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan