a
herr MALKOLM Joakim JOHNSON



SWE
3:e klass 33 år

Yrke: Föreståndare för betonggatuläggning
Född: 1879-03-20 Klevshult, Åker, Småland, Sverige
Far: Johannes Nilsson samt styvfar Isak Leonard Jonasson
Mor: Anna Katrina Svensdotter
Syskon: tvillingarna Malkolm och Anton (f.1871), Anders Wilhelm (f.1873), Emma Lovisa (f.1875), Albertina (1877-1904), Augusta Wilhelmina (f.1879, tvilling med Malkolm) samt Beda Helena (1881-1889).
Bosatt: till ca 1882 Klevshult, Åker, Småland, Sverige
            från ca 1882 till 1898 Björnaryd, Åker, Småland, Sverige
            från 1898 (?) till 1912 Minneapolis, Minnesota, USA
Biljett: 347062
Pris: £7 15s 6d
Destination: Minneapolis, Minnesota, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15
Kropp nr: 37
Begravd: 1912-05-10 Fairview Lawn Cemetery, Halifax, Nova Scotia, Canada (rad 1 i Titanicoffrens avdelning)

Medresenärer:
Gustaf Joel Johansson


Noteringar

Ogift.


Malkolms familj och uppväxt

Malkolms far Johannes Nilsson var hemmansägare och gästgivare i Klevshult, Åkers socken, Småland.
   Den 30 april 1870 gifte han sig med pigan Anna Katrina Svensdotter och ett knappt år efter vigseln, den 19 april 1871, föddes de första barnen, tvillingparet Malkolm och Anton. Två år senare, den 30 november 1873, föddes sonen Anders Wilhelm, och ytterligare två år senare, den 23 juli 1875, anlände dottern Emma Lovisa. Efter ytterligare två år, den 18 maj 1877, föddes dottern Albertina och efter ännu en gång två år, den 20 mars 1879, föddes sedan Malkolm själv, tillsammans med sin tvillingsyster Augusta Vilhelmina. Sista barnet, dottern Beda Helena, föddes den 6 maj 1881.
   Den 17 september 1883 drabbades så familjen av ett tragiskt dödsfall. Det var fadern Johannes som dog i nervfeber 47 år gammal. Familjen hade flyttat till Björnaryd någon gång mellan Beda Helenas födelse 1881 och Johannes död.
   Den 25 maj 1885 gifte modern Anna Katrina om sig med Isak Leonard Jonsson från Harfall.
   Den 26 november 1889 dog ännu en familjemedlem, denna gång dottern Beda Helena, bara 8 år gammal, i en okänd sjukdom.
   Den 30 augusti 1902 gifte sig dottern Albertina (höggravid) med korpralen Gustav Adolf Johansson från Åker Prästgård, och sonen Karl Torsten Folke föddes den 19 september.
   Den 21 januari 1904 dog Albertina i barnsäng.


Malkolms liv

Den 27 augusti 1898 anlände skeppet The Lucania till Ellis Island, New York från Liverpool. Ombord fanns den nittonårige Malkolm, som då hette Johansson i efternamn. Han hade 10 dollar med sig och var vid detta sitt första besök Amerika på väg till New Britain där han tydligtvis hade en bekant.
   Den 24 mars 1906 återvände han till Amerika (nu med efternamnet Johnson) tydligtvis efter att ha varit hemma och hälsat på. Denna gång reste han med The Cedric från Liverpool och var på väg till Minneapolis, där brodern Anton var bosatt. 10 dollar hade han med sig även denna gång.

Malkolm drev en betonggatuanläggning i Minneapolis och bodde på nr 814 på 7th Street. Nu hade han varit hemma i Sverige, i Björnaryd i Småland där modern Anna Katrina och styvfadern Isak bodde. Han hade planerat att köpa fädernegården Björnaryd, men dessa planer misslyckades och Malkolm blev missmodig och på dåligt humör på grund av det. Han tyckte det var lika bra att återvända till Minneapolis och pengarna som han hade tänkt använda till gårdsköpet tog han förstås med sig.
   Den 28 mars 1912 satt han på kvällen tillsammans med brodern Wilhelm, som bodde i Värnamo, och räknade igenom sina tillgångar. Han hade lyckats bra i det nya landet och hade 10 000 kr i kontanter att visa upp för sin bror. Han visade också hur han sydde in dem (elller rättare sagt troligen inte hela summan utan 8 000 kr) i strumporna för att alltid kunna bära dem med sig. En så stor summa lämnade man inte utan uppsikt någonstans. Malkolm hade dessutom en check på 1 200 dollar, två handvävda mattor och två Huskvarnagevär med sig i bagaget.

Ombord på Titanic var Malkolm i sällskap med Gustaf Joel Johansson samt delade hytt med Oskar Hedman, som kallade honom för Sever.

Vid kollisionen med isberget den 14 april 1912 vaknade han och Oskar Hedman och tog sig upp på däck. Oskar berättade senare att de förmodligen inte skulle ha brytt sig om det ifall det inte hade varit för uppståndelsen som började några minuter senare. Malkolm fick på sig livbälte, men hamnade i vattnet och frös ihjäl. Kroppen bärgades av Mackay-Bennett och fick nummer 37. Den 23 april rapporterades hans kropp som identifierad i amerikanska dagstidningar.


Efter Malkolms död

Malkolms bror Wilhelm skrev till UD:

"Efter som jag i dag ser i Stockholmstidningen att Wita Starlinien är skyldiga skadestånd för offren som gick förlorade vid Titanicks olyckan, det var min broder Malkolm Joakim Johnson som gick förlorad också, så får jag härmed göra en förfrågan om Kongl. Utrikesdep. tar saken om hand. Å utkräfver skadestån både för lif å för det som gick förlorat."

Två dagar senare fick han svaret att han som syskon inte hade något rätt att få ersättning, men att hans mor och styvfar kunde ansöka om skadestånd.

Men Wilhelm, som inte hade glömt summan som Malkolm sytt in i strumporna, skrev till UD om saken:

"Jag vill tillskrifva Eder med några förfrågningar, det är så att min broder Malkolm Johansson varit med på Titanics olyckan och han är bland dem omkomna å som vi sett i tidningarna att de funnit hans lik å att han skall vara begrafven i Halifax, men det är hans tillhörigheter som jag vill göra en förfrågan huruvida Ni inte skulle var villiga åtaga Eder skaffa tillrätta... Han hadde alla sina värdepapper på sig å mycke kontanta pengar insydda i strumporna cirk en 8 000 kronor... så hadde han en växell ställd till Mineapolis den är på 4.250 kr."

UD bad konsulatet i New York att undersöka saken. Där skrev man till White Star Line och även konsulatet i Montreal. White Star Line hörde man inget ifrån på ett tag och därför skrev den svenske konsuln ett brev direkt till högste chefen i New York, mr Franklin. Ett besök på rederiets kontor och flera påstötningar krävdes innan det efter cirka fyra månader äntligen kom ett svar:
"En mycket noggrann genomgång av kläderna gjordes utan resultat, men strumporna följde inte med 'Mackay-Bennett' in, vilket var fallet med många andra kroppar, då det vanligtvis inte är något utmärkanade med sådana (dvs. strumpor) vid identifikation.
På 'Mackay-Bennett' blev varje klädespersedel noggrant undersökt, till och med foder på jackor och västar sprättades upp i sökandet efter gömda värdeföremål och papper. Kropparna vaktades intill dess de kläddes av och när genomgången av föremål gjordes utfördes detta av doktorn, pursern och vår begravningsentrepenör. Vi tror knappast det är möjligt att någonting i en persons strumpor kan ha förbisetts och vi kan bara anta att mr. Johansson har gjort någon omflyttnig av sina pengar när han bytte strumpor."

Eftersom Malkolm i övrigt varit välklädd samt haft stövlar på sig var det underligt att just strumporna skulle saknas, men enligt White Star Line var det alltså omöjligt att han skulle ha haft pengar i strumporna. Varken något av konsulaten eller UD i Stockholm kunde göra mer åt saken och vad som egentligen hände med Malkolms värdefulla strumpor är ett olöst mysterium.
   Tillhörigheterna som han hade burit på sig sändes hem till föräldrarna. Den 22 januari 1913 fick de också tillbaka den check på 1 200 dollar samt de kontanter han haft, efter att man dragit bort för omkostnader från de 165 dollar som det varit från början.

Föräldrarna fick 875:52 kr (£48) från välgörenhetsfonden samt den 22 december 1914 ytterligare 1 908 kr (£75) i skadestånd. Brodern Wilhelm fick 456 kr (£25) från vägörenhetsfonden.



(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)

White Star Line har informerat de svenska myndigheterna att kropparna av följande passagerare på den förlorade Titanic har blivit bärgade, identifierade och begravda i Halifax, N.S.: Carl, Asplund, E. Danbom, Malcolm Johnsson, Gustaf Johnasson och J. H. Kvillner.

Manitoba Morning Free Press,
lördag 1 juni 1912 (sida 23)

                       37


Man, uppskattad ålder: 30, brunt hår


Klädsel: Randiga byxor, blå rock och väst, randig skjorta, svarta stövlar.

Tillhörigheter: Guldklocka och kedja, guldslipsnål, diamantuppsättning, väska, ring med solitärdiamant, check värd $1200, två $20 mynt, $1.50 silver, $165 i sedlar, 5 pence, half penny och udda slantar.

Tredje klass

Namn: Malcolm Johnson



Lucania som Malkolm emigrerade med
Lucania
som Malkolm emigrerade med 1898

Cedric som Malkolm reste över till USA med efter att ha varit på besök hemma
Cedric
som Malkolm reste med 1906



Källor:
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Family Search
Find A Grave
Jönköpingsbygdens Genalogiska Förening
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanic Newspaper Archive


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan