a
fröken OLGA Elida LUNDIN



SWE
2:a klass 23 år

Yrke: Hembiträde, bagerska/kokerska
Född: 1889-01-09 Kråkeryd Södergård, Hallaryd, Småland, Sverige
Far: Edvard Måhlgren Lundin
Mor: Gustava Eriksdotter
Syskon: Jenny Alfrida (f.1890), Hulda Anette (f.1892) och Hjalmar (f.1900)
Bosatt: Meridan, Connecticut, USA
Biljett: 347469 Pris: £7 17s 1d
Destination: Meridan, Connecticut, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt 10
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1973-03-01 Osby, Skåne, Sverige

Medresenärer:
Paul Andreasson
Albert Augustsson
Carl Jonsson (svåger)
Nils Johansson (fästman)


Noteringar

Ogift. Fästman: kusinen Nils Johansson.

Olga var bosatt i Meridan, Connecticut, och hade varit på besök hemma hos modern i Svaneryd, Hallaryd. När hon nu reste tillbaka var det till sin syster, Jenny Lundin, i Meridan. Hennes resesällskap var förutom fästmannen (tillika kusinen) Nils Johansson också Paul Andreasson, Albert Augustsson och svågern Carl Jonsson. De reste via Danmark och biljetten till överresan med Titanic köptes i Köpenhamn.

Ombord på Titanic reste hon först i tredje klass och berättade senare att hon hade delat hytt med Gerda Dahlberg. Tyvärr tålde hon inte sjön bra och därför betalade fästmannen Nils mellanskillnaden så att hon fick flytta upp i andra klass. Paret kunde sedan ses stå på var sin sida av skeppets klassindelningar och ropa till varandra. Lawrence Beesley skrev om att han lagt märke till en man som själv reste i tredje klass "men hade frun i andra; han brukade gå uppför lejdaren till andraklassdäcket och tala förälskat med sin fru över den låga grind som skiljde dem åt. Jag såg honom aldrig efter kollisionen, men jag tror hans fru var på Carpathia".

Efter kollisionen tog de sig alla ur sällskapet upp till båtdäck (på lite olika sätt, dock; Olga sin väg och tredjeklassvännerna sin) och stod bredvid en livbåt, Olga med handen i Nils hand. Hon ville först inte stiga i någon livbåt, men började så småningom inse att Titanic faktiskt skulle sjunka. Några ur besättningen lyfte henne i armar och ben från däck och i livbåten. Nils sista ord till Olga var: "Hälsa far och mor".
   Olga berättar:

"Där stodo vi på däcket och sågo icke annat än döden framför oss. Det sattes ut räddningsbåtar och jag blef kastad ner i en sådan. Jag höll Nils i ena handen och ville ha honom med, men de höllo honom, emedan de voro rädda för att det skulle bli för många. Jag skrek det värsta jag kunde och ville tillbaka, men i detsamma hissades jag ner. Där satt jag i en liten fiskarbåt midt på Atlanten och såg icke annat än döden, vilket ögonblick som helst."


Ombord på Carpathia tyckte Olga att det var förskräckliga förhållanden.

"Vi äro som svin här, det är icke annat än japaneser och ziguenare. Det luktar så att man håller på att dö och ingenting kan man äta."


Det var bara Olga och Carl Jonsson som överlevde av de fem resekamraterna.

Olga fick $75 från "The Women's Relief Committee", men inga uppgifter om skadestånd finns.

Den 17 oktober 1923 anlände hon på nytt till Amerika, hon hade troligen varit hemma och hälsat på släktingar. Hon reste då med S.S. Stockholm från Göteborg, var 34 år gammal och uppges då vara bagare. Läs- och skrivkunnigheten var det inget fel på. Dock så står det att hon senast varit bosatt i Hallaryd i Sverige, inte i USA. Modern Gustava anges som närmsta släkting. Olga var på väg till Englewood i New Jersey men hade ingen biljett ända fram dit. Hon hade själv betalat för resan. Hon sägs äga 25 dollar och ha varit i USA tidigare (årtalen 1913 och 1919 står antecknade i lodrät rad). Även vid denna resa ska hon till sin syster Jenny Lundin, som nu bor på Wordland Street i Englewood, N.J. Hennes längd anges vara ca 162 cm. Hon har ljus hy, mörkt hår och blå ögon.

Hon blev kokerska och arbetade bland annat för det norska kronprinsparet medan de levde i landsflykt under andra världskriget. I mitten av 1960-talet beslöt hon sig för att flytta tillbaka till Sverige och bosatte sig i Osby, där hon bodde till sin död 1973. Dagens Nyheter meddelade den 10 juli 1961 att Olga hade skänkt 10 000 kr till Hässleholms lasarett, avsett för konstnärlig utsmyckning, som tack för att de gett henne så god vård under sjukvistelse där.



(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)


Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Lunden, Olga 23 Kvinna Ogift Hembiträde;
Nationalitet: Sverige; Ras: Skand;
Senast bosatt: Conn, Meridan;
Närmaste släkting: Mor: fru Gustav Lunden, Svaneryt, Hallaryt, Sverige;
Slutlig destination: Conn, Meridan;
Ska till: Syster: Jennie Lunden, 89 Crown St., Meridan, Conn;
Född i: Sverige.

Över kolumnen för senast bosatt är stämplat "Icke immigrerande utlänning".



Knappast har väl någon, vare sig svensk eller af annan nationalitet, erhållit ett sådant mottagande, som kom miss Olga Lundin till del då hon förliden fredag anlände hit till staden. Hela den svenska allmänheten härstädes så att säga mottog henne med öppna armar. Tidningsreporters från de olika tidningarna hade en intervju med henne och hennes fotografi infördes i desamma.
Skandinavia, onsdag 24 april 1912

(Wallingford, Massachusetts)


Olgas mor Gustava Lundin skrev följande i ett gemensamt brev till UD som föräldrarna till Olga, (trots att hon överlevde), Paul AndreassonAlbert Augustsson, Nils Johansson och Olga Lundin sände:

Olga "fick uthärda förfärliga lidanden, blef sängliggande sjuk efter framkomsten, har troligen förlorat sin bästa hälsa... förlorade äfven koffert kläder och reseeffekter, hon har warit wår bäste försörjare."





Källor:
Cecilia's Place
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Family Search
Immigrant Ships Transcribers Guild
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan