Carpathia



Vikt utan last: 13 555 ton
Storlek: 170 m lång, 19.5 m bred
Motor: Ångkvadrupellmotorer som styrde 2 propellrar.
Hastighet: 13.5 knop
Byggare: Wallsend Shipyard of C.S. Swan and Hunter Ltd
Antal Passagerare: 1720



Förhistoria

Den 10 september år 1901 lades Carpathias köl vid Wallsends skeppsvarv i Liverpool. Hon blev en av Cunardlinjens största fartyg, men var aldrig menad som en lyxångare. Carpathia sjösattes den 6 augusti 1902. Cunard hade endast installerat hytter för andra och tredje klass. Carpathias huvudsyfte var istället att skeppa nerkyld mat mellan Europa och Amerika. Fartyget hade tre kylmotorer med förråd till för att frakta mat plus en kylmotor som användes för provianten ombord.

Carpathia under byggnad
Carpathia under byggnad vid Wallsend Shipyard of C.S. Swan and Hunter Ltd.


Två stycken ångkvadrupellmotorer som styrde två propellrar gjorde att Carpathia kunde komma upp i 14 knop. Hon kunde ta 1700 passagerare varav 200 i andra klass och 1500 i tredje. Standarden ombord var mycket hög. I tredje klass fanns ett rökrum, en bar, ett vardagsrum för kvinnor och en stor matsal med kapacitet för 300 personer samtidigt. I andra klass rymde matsalen alla de 200 passagerarna samtidigt. Andra klass hade dessutom ett bibliotek.

På grund av en strejk bland arbetare i Liverpool skedde inte jungfruresan förrän den 5 maj 1903. Carpathia levde snabbt upp till förväntningarna och började genast att trafikera Atlanten. Hon var ju aldrig menad som något lyxfartyg och kom därför i skymundan för större och mer kända fartyg som Lusitania och Mauretania. Den 15 april 1912 skulle dock allt ändras och Carpathia skulle komma att bli ett av historiens mest kända fartyg.

Carpathia som kryssningsfartyg i Medelhavet
Carpathia som kryssningsfartyg i Medelhavet.



Titanics Räddare

Strax före midnatt mellan den 14:e och 15:e april 1912 tog telegrafisten Thomas Cottam emot det idag kända telegrammet från den sjunkande Titanic:

"Come at once. We have struck an iceberg.
Latitude 41.46 North, Longitude 50.14 West."

Thomas Cottam rapporterade snabbt telegrammet till kapten Arthur Rostron. Utan att tveka beordrade han genast att fartyget skulle vända till olycksplatsen. Med risk för att själv kollidera med ett isberg pressades Carpathias motorer till max och fartyget lyckades uppnå 17 knop. Trots detta tog det fyra timmar att anlända till olycksplatsen och då var det försent. Allt som kunde göras var att plocka upp de 712 överlevande som befann sig utspridda i olika livbåtar.

Livbåt från Titanic
Livbåt med överlevande fotograferad från Carpathia i gryningen.

Strax innan klockan 9 på morgonen den 15 april beordrade kapten Rostron att Carpathia skulle bege sig vidare mot New York. Hon anlände i New York på kvällen den 18:e april i Cunards pir (nummer 54). Tusentals människor hade samlats i hamnen för att få syn på fartyget och de överlevande från Titanickatastrofen. Reportrar försökte ta sig ombord för att få ett scoop genom att vara den första som intervjuade en av överlevarna. I hamnen blev Carpathia, de överlevande och besättningen filmade. Delar av denna film finns att se på hemsidan om du klickar här under:


carpathia2.mpg, - Carpathia i New Yorks hamn med de överlevande



Två dagar senare den 20:e April lämnade Carpathia New York för att fullfölja sin resa till Medelhavet. Carpathia och hennes hjälte till kapten hade nu blivit berömda. År 1915 lämnade Arthur Rostron fartyget för att fortsätta som kapten på den större Mauretania. Han stannade som kapten på Mauretania till 1926. Cunard lät senare utnämna honom till kommendör. Rostron dog år 1940, 71 år gammal.

Carpathia
Carpathia tillbaka i New Yorks hamn.



Carpathia under kriget

1916 hade William Prothero tagit över som kapten för Carpathia. Fartyget fortsatte sin rutt över Atlanten trots att första världskriget pågick för fullt. Carpathia hade klarat sig undan ubåtsattacker hittills, men den 17 juli år 1918 kom dödsstöten. Som del av en konvoj med flera fartyg tog sig Carpathia fram i sicksack ledd av ett slagskepp. På morgonen den 17 april lämnade slagskeppet konvojen som då delades upp i två delar. Carpathia som var det största fartyget blev kommendörfartyg för 6 stycken mindre fartyg. Tre timmar senare fick besättningen plötsligt syn på en torped som var på väg mot Carpathia. Besättningen hann inte göra mycket innan torpeden träffade lastrum fyra precis under bryggan. Några sekunder senare kom en andra torped som träffade maskinrummet. Carpathia kunde nu inte längre manövreras. Vid explosionen dog fem eldare och elektriciteten slogs ut. Telegrafen gick nu inte längre att använda plus att två livbåtar blev obrukbara.

Arthur Rostron och Molly Brown
Kapten Arthur Rostron blir belönad av Titanicöverlevaren Molly Brown.

Kapten Prothero beordrade genast besättningen till livbåtarna. Han signalerade till de andra fartygen i konvojen med hjälp av flaggor och bad dem att telegrafera efter hjälp. Därefter lät han skjuta upp raketer för att patrullbåtar som fanns i närheten skulle komma till undsättning. De andra fartygen i konvojen lämnade platsen i full fart för att inte också råka ut för en torped. När Carpathia började sjunka med fören först började passagerarna och besättningen att gå ner i livbåtarna. När alla ombord hade lämnat fartyget började hon sjunka i snabbare takt. Då kom den tyska ubåten åter upp till ytan och skickade iväg en tredje torped. Denna träffade i lastrum fem. Tio minuter senare var Carpathia borta och då hade det gått två och en halv timme sedan den första torpeden träffade fartyget. Ubåten verkade nu försöka ge sig på de livbåtarna med överlevande, men slagskeppet H.M.S. Snowdrop kom emellan och lyckades få in en träff på den tyska ubåten. Skadad tvingades ubåten gå under ytan och lämna platsen. H.M.S. Snowdrop plockade sedan upp de överlevande och begav sig mot Liverpool. Vid sänkningen klarade sig alla de 57 passagerarna. Av de 223 besättningsmännen klarade sig alla utom de fem eldarna som dog när den andra torpeden träffade fartyget. Två besättningsmän hade dessutom skadat sig så illa att de fick tas in på sjukhus när Carpathia anlände i Liverpools hamn kvällen den 18:e juli.

Carpathia från sidan
Carpathia från sidan.



Vraket

I dag ligger Carpathias vrak på koordinaterna 49. 28 N, 19. 46 W. Hon ligger på 150 meters djup ungefär 20 mil utanför Irlands kust i Atlanten. Vraket hittades den 9 september 1999 av den berömde marinarkeologen Graham Jessop. Carpathia sägs vara mycket välbevarad, stående upprätt och till och med skorstenen ska vara på plats. Tyvärr har det ännu inte släppts några bilder från vraket så det enda som finns är den Side Scan Sonarbild som visas här på sidan Det finns stora hål i vrakets sida och ångpannorna verkar ha exploderat. National Underwater Marine Agency (NUMA) besökte vraket år 2000 och publicerade en kortare suddig film på Internet. Numa finansieras av den berömde författaren Clive Cussler som bland annat har skrivit boken "Lyft Titanic". Enligt de senaste skriverierna om Carpathia så pågår en inspelning av en dokumentär om vraket så snart ska vi nog få se riktiga bilder.

Carpathias vrak
Bild från Carpathias vrak. © Numa.net



Rekommenderad film


Ghost Ship
En grupp bärgare försörjer sig på att finna förlista skepp för att bogsera dem och sedan hämta ut hittelön eller sälja dem. När en pilot plötsligt dyker upp och säger sig ha sett ett övergivet skepp så ger de sig iväg på jakt. De finner ett skepp som varit borta i över 40 år, och det flyter än. Men detta är inte ett vanligt skepp, vilket de snart får erfara. Spännande spökfilm som utspelar sig på ett fartyg som ska föreställa Andrea Doria.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen på Discshop.





Poseidon Adventure
Oscarsnominerad katastroffilm med Gene Hackman i huvudrollen. På nyårsafton råkar världens största lyxkryssare Poseidon ut för en tsunami. Fartyget hamnar på fel köl och sjunker långsamt. Ett antal passagerare försöker desperat finna en väg ut. En spännande film med ett sjunkande fartyg i handlingen. Orginalet är från 1972, men 2006 kom det en nyinspelning.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen.




Hade du hört talas om Carpathia före du läste här?



Se resultat





Vill du diskutera Carpathia så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)






- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan