Thistlegorm



Längd: 126,5 m
Tonnage: 4898 (9009) ton.
Byggd av: Thompson & Son Ltd.
Sjösatt: 9 April 1940.
Rederi: Albyn Line Ltd kg.
Effekt: 1850 hk.
Hastighet: 10,5 knop

SS Thistlegorm sänks den 6 oktober 1941
SS Thistlegorm sänks den 6 oktober 1941.

SS Thistlegorm

Vraket av fartyget SS Thistlegorm som ligger i norra Röda Havet anses vara ett av världens bästa vrakdyk. Gör man en googlesökning på "world's best wreck diving" eller liknande så hittar man Thistlegorm i toppen på de flesta listor tillsammans med vraken Umbria, Yongala, USAT Liberty och Zenobia. Dessa listor listar sällan de svenska vraken för det är ganska okänt utanför Sverige att vårt land har så många fina och välbevarade vrak. Fördelen i Sverige är att det inte förekommer skeppsmask i vårt bräckta vatten vilket har gett oss välbevarade vrak som Vasa, men också många andra vackra gamla och nära kompletta trävrak.

När jag tog mitt dykcertifikat i slutet av 2005 var det just för att få möjlighet att dyka på alla de kända vraken runtomkring i världen. Fisk och revdyk tycker jag inte är så spännande utan det är tidsresan som ett bra vrakdyk ger som jag är ute efter. Thistlegorm var ett av de vrak som stod högst upp på önskelistan, men andra dykplatser har fått komma före. Jag har genomfört nära 250 dyk och varit i Egypten flera gånger, men har då endast dykt i de södra delarna. I slutet av 2011 fick jag ett bra sista minuten-erbjudande från dykreseföretaget Scuba Travel om en veckas vrakliveaboard i norra Röda Havet. Jag kunde inte låta bli att boka och jag utnyttjade mina allra sista semesterdagar för att äntligen få dyka på mitt efterlängtade vrak. Så här i efterhand kan jag som vrakfantast säga att Thistlegorm utan tvekan är det bästa vrakdyk jag har genomfört. Då har jag ändå dykt på en hel del vrak i Sverige, men också utländska toppvrak som Zenobia och USAT Liberty. Jag filmade Thistlegorm-dyken och min dykfilm går att se längst nere på sidan.

Thistlegorms systerfartyg
Ett fotografi på ett av Thistlegorms snarlika systerfartyg. Okänt vilket.

Historia

Bilden här under är faktiskt det enda fotografi som finns bevarat på Thistlegorm. Däremot finns det en del på hennes snarlika systerfartyg Thistlebrae. Thistlegorm byggdes som ett fraktfartyg av skeppsvarvet Thompson & Sons Ltd åt rederiet Albyn Line. Albyn Line byggde totalt 18 fartyg under åren 1901-1966. Alla fartygens namn började med Thistle följt av ett ord på det skotska språket gaeliska. Gorm betyder t.ex. blå och roy i Thistleroy betydde röd. Rederiets logga var Skottlands nationalblomma tisteln som alltid fanns på skorstenarna.

Thistlegorm sjösätts den 9 april 1940
Det enda existerande fotografiet på Thistlegorm visar
sjösättningen vid Sunderland den 9 april 1940.

Thistlegorm hann genomföra tre resor åt den brittiska armén i början av kriget. Hon utrustades med en luftvärnskanon och en luftvärnskulspruta i aktern som skydd mot tyskarna. Thistlegorms sista uppdrag blev att överlämna krigsmaterial till den 200 000 man starka allierade armén som var stationerad i Egypten och Libyen under "Operation Crusader". Här leddes den brittiske 8:e armén av den för många krigsintresserade kände befälhavaren Bernard Montgomery. Då det inte ansågs säkert att gå den snabba vägen genom Medelhavet fick Thistlegorm åka hela den långa vägen runt Afrika. Meningen var att Thistlegorm skulle passera genom Suez-kanalen och möta Montgomerys trupper i Alexandria. I maj 1941 lämnade Thistlegorm Glasgow med kapten William Ellis och en besättning på 39 man. Fartyget var fyllt med olika sorters ammunition, minor, gevär, lastbilar, jeepar, motorcyklar, reservdelar till flygplan, mediciner, däck och gummistövlar till soldaterna. Här fanns också två stridsvagnar, två tåglok samt fyra tågvagnar för transport av kol och vatten.

Thistlegorms systerfartyg Thistlebrae
En bild på Thistlegorms snarlika systerfartyg Thistlebrae.

Thistlegorm anlände strax utanför Suez-kanalen i början av oktober där hon lades för ankar vid det stora revet Shaab Ali (nära det för dykare kända revet Ras Muhammed). Här skulle hon invänta order på att få fortsätta resan mot Alexandria. Tyskarna hade stationerat ca 90 flygplan på Kreta för att bland annat kontrollera Suezkanalen. De var i början av oktober ute och letade efter den stora oceanångaren Queen Mary som fraktade australiensiska trupper mot Europa. Istället för Queen Mary upptäckte två tyska He 111-bombplan Thistlegorm klockan 00.35 natten den 6 oktober 1941. Attacken kom som en överraskning och besättningen på Thistlegorm fick inte någon chans att försvara sig. Två bomber innehållande två ton explosiva ämnen var träffade Thistlegorm vid den fjärde lastluckan där ammunitionen förvarades. Explosionen blev enorm då nästan all ammunition ombord exploderade samtidigt som också ångpannorna exploderade.

Intervju med besättningsmannen Denis Gray som var med ombord:
"…it seemed like two or three minutes I would think, that this huge explosion took place and of course we were looking in the direction of the Thistlegorm at the time and shortly after the explosion there was a huge sheet of flame which lit up both sides of the Red Sea at that point, we could see it light up the Mount Sinai on one side and Egypt on the other side and all the ships and everything around and then all of a sudden there seemed to be a second explosion and still looking in that direction we were amazed to see what turned out to be a railway engine and it was red hot with sparks flying from it and it was coming in our direction."

De två 126-ton tunga ångloken som stod på däcket flög upp i luften och landade 30 meter bort från fartyget på varsin sida (där de står kvar idag).

Tåget på Thistlegorm Ammunition på Thistlegorm
Lokomotivet och odetonerad ammunition.

En stor del av Thistlegorm förintades i explosionen vilket syns tydligt på bilden av vraket här nedanför. Hon sjönk snabbt, men ändå klarade sig alla utom 9 man av besättningen. Fartyget HMS Carlisle befann sig i närheten och kunde plocka upp de överlevande. Thistlegorms vrak landade kölrätt på 30 meters djup med aktern böjd något åt sidan.

Thistlegorms hjälte Angus McLeay fick senare en medalj av den brittiske kungen George VI då han räddade livet på en kamrat:
"I made for the side to jump overboard and the rail was almost red-hot under my hand. I don't know why, but, just as I was going to jump, I looked back and saw the gunner crawling along the deck on the other side. The deck was covered with broken glass and I had to take the bits out of my feet before I could carry the gunner through the flames, which came up to my chest in places."

Thistlegorms vrak
Thistlegorms vrak står kölrätt på bottnen.

Vraket

Den kände oceanografen Jacques-Yves Cousteau ledde en expedition ombord på forskningsfartyget Calypso i Röda Havet år 1955. Det var under denna expedition som vraket av Thistlegorm återupptäcktes. Dokumentären "Den tysta världen" (Le Monde du silence) spelades in under expeditionen och vann både en Oscar och en guldpalm i Cannes. Undervattensscenerna håller hög kvalité trots att filmen spelades in med primitiv utrustning för så länge sedan. Scenerna från Thistlegorm går att se på Youtube genom en sökning på "cousteau thistlegorm". Filmen visar ett så gott som intakt vrak som nära ser ut som hon gjorde 14 år tidigare när hon landade på bottnen. Efter Cousteau låg vraket orört tills mitten av 1970-talet när Israel ockuperade Sinai. Israeliska dykare återupptäckte vraket och genomförde en del dykningar, men i hemlighet. Det var dessa dykare som lät spränga loss masten eftersom den stack upp för nära ytan (vilket syns på Cousteaus film). Sedan låg vraket orört till 1992 när de första dykturisterna började komma till vraket. År 1993 spelades en tysk dokumentärfilm in under namnet "Die Wiederentdeckung der Thistlegorm" vilken finns att se på Youtube. År 1994 lät BBC producera en dokumentärfilm under namnet "Last Voyage of the Thistlegorm" där bland annat överlevare från besättningen intervjuades. Denna dokumentär går tyvärr inte att få tag på längre.

Inuti Thistlegorms vrak
Några av de saker man kan se inuti Thistlegorms vrak:
lastbilar, jeepar, motorcyklar, stridsvagnar, två tåglok m.m.

Det är sorgligt att jämföra de gamla dykfilmerna med hur Thistlegorm ser ut idag. De många dykarna och dykbåtarna har förstört mycket av Thistlegorm. Dykbåtarna som ankrar i vraket har slitit av nästan all reling och många av de känsliga delarna på vraket. Den övre delen av bryggan har kollapsat vilket också troligen beror på dykbåtarna. Sedan har klåfingriga dykare plundrat vraket på många intressanta detaljer. Nästan alla fordon har fått sina rattar avplockade och motorcyklarna sina tanklock avmonterade. Till och med soldaternas gummistövlar plockas upp som souvenirer. Nere på vraket är det intressant att se alla dessa föremål i sitt sammanhang, men det är svårt att förstå vilken nytta folk har av att ta med sakerna hem.

Thistlegorms för. Bild som jag tog 2011-12-05
Thistlegorms för. Bild som jag tog 2011-12-05.

Thistlegorm är fortfarande ett fantastiskt vrak, men frågan är om hon kommer att vara det om 10-20 år. Vår guide som hade dykt på henne under flera år menade att han varje år har sett stora skillnader i och med att vraket sönderfaller. Det senaste från år 2011 är att däcket under en av tågvagnarna med vattentank håller på att kollapsa vilket gör en stor del av lastutrymmet obesökbart. Storskaliga försök har dock gjorts för att vraket ska bevaras bättre. Hål har borrats för att få ut all den luft som dykare har andats ut inuti vraket. Förtöjningslinor har fästs vid sidan av vraket för att dykbåtarna inte ska behöva förtöja direkt i vraket (se bildan här nedanför). Tyvärr används inte dessa förtöjningslinor utan alla dykbåtar förtöjer fortfarande direkt på vraket. Då vraket under högsäsong kan besökas av 25 dykbåtar om dagen är det lätt att förstå hur det förstörs.

Vraket av Thistlegorm
Thistlegorms vrak med de nya förtöjningslinorna längs sidorna.



Mina dyk

Totalt genomförde vi tre dyk på vraket med en Nitrox EAN32-blandning för att få förlängd bottentid. Alla dyken filmades och fotograferades. Vattnet där vraket ligger brukar vara strömt, men vi hade tur och upplevde överhuvudtaget ingen ström under något av dyken. Vi hade dessutom tur då det endast låg tre andra dykbåtar på plats. Enligt vår dykguide brukar det ofta ligga fler än 20 båtar på plats vilket gör att man möter dykare överallt nere på vraket. Vi hade dessutom tur med sikten. Det första dyket hade något sämre sikt, men på det sista hade vi en sikt på upp mot 30 meter.

Thistlegorms däck
De strecken visar dyk nr. 1 och de gula dyk nr. 2 (nattdyket ej inräknat).

Vår dykguide fäste nedstigningslinan i ankarkättingen i fören. Vi började därför dyket med att simma in över fören. Tankarna gick direkt till alla de bilder jag har sett från Titanics för. Dyket fortsatte längs däcket där vi såg lastlucka nr. 1 omgiven av de två tågvagnarna som skulle frakta vatten. Efter att ha passerat en livbåtsdävert kommer nästa tågvagn som skulle frakta kol. Strax innan tågvagnen ligger den fällda masten. Vi fortsatte förbi bryggan och kom till det söndersprängda området. Här var det meningen att vi skulle hitta en ingång som gick vidare till lastlucka nummer tre. Vi lyckades inte hitta den utan simmade längs motsatt sida av däcket tillbaka mot bryggan.

Thistlegorms däck
Däcket på Thistlegorm strax nedanför bryggan.

Precis innan bryggan som syns på bilden ovanför simmade vi till vänster där lastlucka nr. 3 finns och här simmade vi ner.

lastbilar inuti Thistlegorms vrak lastbilar inuti Thistlegorms vrak
Två lastbilar inuti Thistlegorms vrak.

Nästan direkt såg vi två välbevarade lastbilar som har stått på samma plats i över 70 år. Dessa var några av de få fordon som inte har blivit plundrade på sina rattar av dykare.

Motorcyklar inuti Thistlegorms vrak Motorcyklar inuti Thistlegorms vrak
Motorcyklar inuti Thistlegorms vrak.

Vi fortsatte sedan ner till lastutrymmets lägre nivå (Thistlegorms lastrum har två nivåer). Här hittade vi först en hög med gevär och soldatstövlar. Sedan såg vi massor av lastbilar som var lastade med motorcyklar.

Thistlegorms lastrum
Karta över den lägre nivån i Thistlegorms lastrum.

Totalt spenderade vi ungefär en kvart i lastutrymmena. Att simma omkring där är som ett museum från andra världskriget och min utan tvekan häftigaste dykupplevelse hittills.

Stridsvagn på Thistlegorm Tågvagn på Thistlegorm
En av stridsvagnarna ligger upp och ner. Den andra bilden är på en av tågvagnarna på däcket.

Det andra dyket var ett nattdyk upplyst av våra dyklampor. Denna gång höll vi oss lite grundare och simmade endast längs däcket. Ännu en gång kom jag att tänka på Titanics upplysta vrak när jag såg alla dessa lampor lysa upp däcket i mörkret. Det var en spöklik, men häftig känsla att göra ett nattdyk på ett så stort vrak. Morgonen efter gjorde vi vårt morgondyk på vraket. Denna gång började vi med att simma ut till det ena lokomotivet som ligger på 30 meters djup. Därefter simmade vi till det sprängda området för att se stridsvagnarna och ammunitionen. Vi fortsatte akterut för att se den berömda kanonen.

Kaptenens badrum på Thistlegorm med badkar och toalett
Kaptenens badrum med badkar och toalett.

Dyket avslutades sedan med att vi simmade in i kaptenens hytt för att se hans berömda badkar. Tyvärr missade jag att slå på min kamera där så dessa bilder kommer från min dykkamrats kamera. Vi fortsatte sedan upp till den raserade bryggan där man fortfarande kan simma in. Dock är hela bryggan länsad på allt av intresse. I Cousteaus film finns både kompasshus och maskintelegraf m.m. på plats.

Thistlegorms berömda kanon i aktern
Thistlegorms berömda kanon i aktern.

Därefter började luften ta slut så det var dags att simma tillbaka till uppstigningslinan i fören. Här stannade jag upp och beundrade fören en liten stund samtidigt som jag tog adjö av vraket. Hit kommer jag utan tvekan att återvända inom en inte allt för avlägsen framtid. Ta gärna en titt på min film från dykningarna här nedanför.




thistlegorm.wmv - Min film från dyken.
24 minuter. Länk till Youtube.



Sidans källa & rekommenderad läsning


The Great Shipwreck of the Red Sea: Thistlegorm & Rosalie Moller av Alberto Siliotti.
Det är den här boken som jag har använt som källa till denna sida. Boken innehåller Thistlegorms historia, men är framförallt en mycket bra dykguide då den innehåller många illustrativa kartor. Några av dessa har jag använt här i artikeln med tillstånd från författaren. Boken är till stor fördel inför en dykresa till vraket. I boken ingår också ett mindre kapitel om vraket Rosalie Möller som ligger i närheten av Thistlegorm, men något djupare och mer svårtillgängligt.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.





Vill du diskutera Thistlegorm så kom till Titanic Nordens forum




Länkar
Emperor Divers - Dykföretaget som har båten Superior vilken vi åkte med.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan